Szinte megszűnt a magyarországi hagymatermesztés

Megosztás

A makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal.

Idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés – írja a Magyar Nemzet. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült ez a terület.

Ennek az az oka a szakember szerint, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal. Nagy különbség például, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti – mondta.

Az aszály is súlyos károkat okozott idén, elvitte a termés felét. Fekete szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának.

via Magyar Nemzethvg.hu

Kapcsolódó cikkek